V. Pravěké klání Bechov x Horní Bousov
11. 12. 2010

V sobotu 11.12.2010 se konalo již V. klání mezi Bechovským královstvím a stájí Na Tvrzi z Horního Bousova. Jako tradičně zimní klání pořádala hornobousovská stáj, jejíž členové připravili pět soutěží. Bechovské království bylo reprezentováno popáté Milčou Královou s Prérijní Růží, počtvrté se účastnila Šárka Vrabcová s Carolínou a Pepa "Tofiňák" Vojta s Tofinou, trojicí debutantek byly Markéta Klímová v sedle Captaina, Gita Odstrčilíková s Laikem a Jiřina Andělová na Vendule. Tradiční účastník Dušan Kratochvíl s Gerou poprvé nastoupili za Bechov, proti své bývalé stáji Na Tvrzi.

První soutěží byl štafetový trail na čas, který tvořilo sedm překážek a každý jezdec měl za úkol s kostí v ruce zdolat svoji překážku a předat štafetu dalšímu jezdci. Trail začínala průchodem brankou Milča, ta předala štafetu Pepovi, který měl za úkol vypít pivo, následoval Dušan, který se musel vyhoupnout na hřbet neosedlaného koně a projet slalom, Šárka procouvala "L", Jiřka projela přes kavalety, Gita se protáhla zúženým průjezdem a nakonec Markét přejala přes mostek. V této soutěži byl Bechov rychlejší cca o půl minuty a ujal se vedení 1:0.

Následovala soutěž žranice, kde bylo úkolem týmů štafetově dojíždět k barelu, a kterém byla miska s vařeným hovězím masem a toto maso ujídat, dokud nebude miska prázdná. Velcí jedlíci Dušan, Pepa a Gíťa byli výtečně doplněni zbylými slečnami, kdy doslova "husarský kousek" předvedla zejména Markétka, a tak i v této soutěži Bechov zaznamenal vítězství a ujal se vedení 2:0.

Další soutěží byla rychlostní štafeta, kde bylo úkolem s (vlivem větru uhaslou) pochodní objet sud a předat ji dalšímu jezdci. Disciplína začala vyrovnaně, ale již u třetího jezdce byl Bechov ve vedení a to měla na řadu teprve přijít Milča a Dušan. Další bezproblémové vítězství a stav 3:0 a jistota celkového triumfu a držení vlajky.

Čtvrtá soutěž byla technicko-rychlostní štafeta, ve které se lasovalo. Jezdec na koni dojal k určitému bodu a musel si pomocí lasa přitáhnout plyšové zvíře. Vyrovnaný výkon obou týmů nakonec vyhráli jezdci z Bechova a stav byl 4:0.

V poslední soutěži už šlo pouze o to, zda Bousovští získají alespoň čestný bodík, nebo bude debakl. Jednalo se opět o rychlostní štafetu přes překážky, tentokrát bez koní. I v této soutěži byl stav vyrovnaný a rozdílem 4s vyhrál tým domácího Horního Bousova a dočkal se tak zaslouženého bodíku. Celkově tak klání skončilo 4:1 pro Bechov.

Vzhledem k nepřítomnosti vůdce Bechovského království - Oldy Krále, byla putovní zástava předána do rukou Milči, která jí dovezla na Bechov.

Je nutné ještě zmínit, že vzhledem k tomu, že tradiční opora Bechovského království Terka Botlíková nastoupila za tým Horního Bousova, bylo tribunálem království rozhodnuto, že bude za tuto vlastizradu potrestána, jako nejpřijatelnější návrh bylo nakonec zvoleno, že Terka Botlíková bude vyloučena z Bechovského království. Naopak dobrým výkonem a velkým nasazení vybojovala Jiřka Andělová vstup do Bechovského království pro stáj Marušky Šeré z Dlouhé Lhoty.

Závěrem je potřeba podotknout, že všichni soutěžící předvedli výkony na hranici svých možností a jestli-že patří sláva vítězům, tak naprosto stejně patří čest poraženým. Vítězem se tak stal duch dobré nálady a zábavy. Až na jedno drobné pohmoždění pravého ramene se celá akce obešla bez zranění. Stejně tak jako patří dík organizátorům z Horního Bousova za přípravu a průběh akce, patří veliký dík i zástupcům Bechova za zisk vlajky.

Všichni účastníci se již těší na duben, kdy bude tradiční odveta na dvoře Bechovského království.

Sepsal Dušan KRATOCHVÍL

pozvánka
pravěký posel

zpět