II. Koňacup v exilu
4. 9. 2010

V sobotu 4. září se na Bechově konal II. ročník Koňacupu v exilu, který se stal vyjímečným co do počtu soutěžících, neboť se jej účastnilo rekordních 38 startovních dvojic, které byly složeny z 36 jezdců a 29 koní reprezentujících 11 stájí. Všichni soutěžící se dle propozic představili v maskách, a tak bylo možné na Bechově spatřit např. rodinu Simpsonových, čarodějnice, víly, piráty, reprezentační výběr ve vodním pólu, mumie a všelijaké další postavičky.

Pořadatelé si pro souřežící připravili čtyři disciplíny - westernovou soutěž trail, skokové soutěže malé skoky (netradiční parkur do 60cm) a parkur do 90cm, poslední plánovanou soutěží byla rychlostní disciplína klíčové dírky.



V trailu poměřilo své "síly" 32 soutěžících, kteří se prezentovali velice vyrovnanými výkony, kdy mezi 4. a 22. místem byl rozdíl poze 5ti bodů, proto rozhodčí Milča Králová a Dušan Kratochvíl neměli vůbec jednoduché rozhodování. Novinkou a vítaným zpestřením trailu bylo sesedání z koně v průběhu jízdy, neboť jezdci měli za úkol, kromě překonání klasických překážek jako jsou kavalety, i sesednout z koně a přejít přes mostek s koněm na ruce. Poté opět naskočili na koně, aby v zápětí naposledy sesedli a oblékli se do kabátu. Vyrovnanost jezdců se projevila, neboť v "top teen" se umístili zástupci 8 stájí.

Skokové soutěže se jely obě ve stejném kurzu, kdy na soutěžící čekalo 8 překážek, přičemž překážka poslední byl dvojskok. Odlišnost soutěží nebyla však pouze ve výšce skoků, ale v nižším parkuru museli jezdci před překážkou č. 5 opět slézt z koně, překážku překonat s koněm na ruce, dále takto proběhnou slalom, vyskočit na koně a pokračovat v kurzu. Malého parkuru se účastnilo 23 dvojic, přičemž čistě se povedlo zajet 13 z nich. Parkur do 90cm již byl klasickým parkurem dle pravidel ČJF. Do tohoto nastoupilo 11 startujících a 6 z nich se povedl bezchybný parkur.



Po skokových soutěžích se přes Bechov přehnala dešťová přeháňka, kvůli které se stal povrch jízdárny pro soutěž klíčová dírka kluzkým a nebezpečným, proto byla po poradě pořadatelů tato disciplína vzhledem k bezpečnosti jezdců i koní zrušena a nahrazena soutěží samotných jezdců, kteří se proběhli po svých a koně mohli nechat odpočinout. V náhradní rychlostní soutěži "pěšáků" se z vítězství radovali ve skupině mužů Tomáš Dajč, mezi ženami Monika Kučerová a v juniorech Eliška Králová.

Závěrem je nutné z hlediska naší stáje konstatovat, že naši "reprezentanti" předvedli krásné výkony, kdy jim tyto přinesly nádherná umístění. Za zmínku stojí spolehlivost Captaina, v jehož sedle doskákaly v parkurech k pěknému 3. místu Vlaďka Kasalová a k 7. místu Marcela Poklembová. Úžasné a především nečekané první místo vyskákal opět v sedle Captaina Petr Kasal v parkuru. Největším překvapením se však prezentovala Klára Tomsová, která si vyzkoušela v sedle Prérijní růže trail a famózním výkonem tuto soutěž ovládla, přičemž za sebou nechala i westernové specialisty s úspěchy z oficiálních závodů. Za zmínku stojí i krásné 5. místo z trailu Šárky Vrabcové v sedle Carolíny, která reprezentuje spřátelenou stáj Ranč Tak na co čekat.

Zde můžete shlédnout VÝSLEDKY a FOTKY

Další odkaz: fotky Terezy Svobodové

Motto:

Nechť i v budoucnu je dostatek akcí takových,
kde sejíti se mohou přátelé na koních.
Ať síly své si poměří vždy však ve fair play duchu
a jejich tváře ozdobí úsměv od ucha k uchu.
Pořádání akcí hromadných mě stojí spousty sil,
kdyby šlo jenom o závod, tak šťasten bych nebyl.
Jestli se najde někdo, koho horší umístění mrzí,
tomu můžu jenom poradit, ať otře si z očí sly.
Vítězem není ten, kdo porazí soupeřů dost,
ale každý člověk, který jezdí pro radost.

(Dušan Kratochvíl)

Pěkný článek, ale hlavně super motto je dílem Dušana Kratochvíla, díky mu za to.

Na závěr bychom chtěli upozornit, že v případě dalších hrozících přeháněk během závodů, se pro příště (díky Šubiho inspiraci) uvažuje o nahrazení rychlostních disciplín disciplínami spíše silovými.
(V průběhu kaskadérských ukázek nebylo ublíženo žádnému zvířeti!)



zpět